Od utorka niže cijene goriva: Evo gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije

Bez autora
Sep 23 2024

Europske države dominiraju vrhom liste, pa su, uz Hong Kong, Monako, Island, Lihtenštajn i Nizozemska u top pet zemalja po cijeni litre goriva.

Najjeftinija litra benzina na svijetu je u Angoli, gdje stoji svega tri eurocenta (0,029 eura). U Egiptu stoji 0,279 eura, a u Venezueli 0,031 eura.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj će od ponoći pojeftiniti gorivo.

Eurosuper će pojeftiniti za dva centa, a Eurodizel i plavi dizel za četiri centa.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se trgovci nadaju jačanju potražnje nakon što je američka središnja banka smanjila kamatne stope, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,1 posto, na 74,49 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,8 posto, na 71,92 dolara.

Rast cijena drugi tjedan zaredom zahvaljuje se, među ostalim, smanjenju kamata u SAD-u.

Podršku cijenama pružila je i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon eksplozija tisuća pejdžera širom Libanona u kojima je poginulo i ranjeno nekoliko tisuća članova Hezbolaha.

Trgovci se plaše da bi ova eskalacija sukoba mogla poremetiti opskrbu s Bliskog istoka, gdje se proizvodi trećina svjetske nafte.

S druge strane, značajniji rast cijena nafte sprječava slabost kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika 'crnog zlata.

Nova izvješća pokazala su da je prerada nafte u kineskim rafinerijama u kolovozu usporila peti mjesec zaredom, a usporili su i industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik